УМБАЛ-Плевен отбелязва тържествено 150 години от създаването си
УМБАЛ-Плевен отбелязва тържествено 150 години от създаването си / dariknews.archive

Тази година УМБАЛ"Д-р Георги Странски" ще отпразнува 150 години от основаването си. В тази връзка екипът на Университетска болница в Плевен ще отбележи на 20 април 2015 г. годишнината с тържествена вечер в ДКТ"Иван Радоев". На нея ще бъде направена историческа мултимедийна презентация - 150 години възход.

Ще бъдат връчени награди за заслуги за утвърждаването и развитието на болницата и изключителен принос, по предложения, направени предварително от клиниките и отделенията на болницата. Вечерта ще продължи с приветствия и поздравления, след което ще завърши с празничен концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков" - Плевен.

В УМБАЛ - Плевен се лекуват около 43 хиляди пациенти годишно, което е 42% от всички пациенти на Плевенска област, а това определя болницата като структуроопределяща за региона. 22% от лекуваните пациенти са от други области, а 49 % са болните, приети по спешност.

Цифрите категорично говорят, че основното и с "Пироговски" функции лечебно заведение в региона е именно Университетската болница в Плевен.

Болницата е първото лечебно заведение в страната, открито за нуждите на градското население през 1865 година от Митхат Паша, управител на Дунавския вилает.
По дългия път на своето развитие, тя преминава през различни периоди и трансформации, за да се превърне днес в съвременен Университетски медицински център.

Започнала с 40 легла, днес тя разполага с над 930 легла и обслужва регион с над 1 милион жители. Има повече от 60 клиники и отделения и 7 лаборатории, в които работят 431 лекари, от които 14 професори, 52-ма доценти и 167 асистенти. Сред тях са професионалисти с квалификация на републиканско и международно ниво. От 747 специалисти по здравни грижи се предоставят качествени общи и специфични сестрински грижи.