Удостоиха плевенската общественост с Шофар
Удостоиха плевенската общественост с Шофар / archiv.DarikNews

На 10 март на тържествена церемония в зала „България", Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом" д-р Максим Бенвенисти връчи наградата „Шофар" на кметове на български градове, чиято общественост и отделни граждани имат принос в спасяването на българските евреи през Втората световна война. Това заяви на редовен брифинг с медиите, кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

"Плевенската общественост беше почетена с тази награда заради това, че близо 3000 евреи са били приети в основната си част от плевенски семейства и са избегнали изпращането им в трудови лагери". Кметът изтъкна, че тези плевенски семейства с риск за живота и сигурността си са приели евреите в собствените си домове.

"Това е един върховен израз на човеколюбие, съпричастност и толерантност, към който са се включили и жители на околните населени места", каза проф. Стойков и припомни, че България е единствената европейска държава, успяла да спаси еврейската си общност. "За мен беше огромна чест
С наградата на Организацията на евреите в България "Шалом" са удостоени и градовете София, Пловдив, Кюстендил, Дупница, Лом, Шумен, Сомовит, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Кметът на Плевен каза, че еврейската общност е изказала своята огромна признателност към гражданите на тези градове. Той добави, че е поканил представителите на медиите, за да може чрез тях публично да благодари на плевенчани, които и преди 70 години и сега проявяват чувство на толерантност, коректност и човеколюбие, спрямо всички етноси, които живеят в Плевенска община.

Проф. Стойков каза, че общинският съвет ще реши къде да бъде изложена и съхранявана наградата, тъй като според него в сградата на общината много хора няма да имат възможност да я видят и за това той ще внесе предложение да бъде изложена в Регионалния исторически музей в Плевен.

Наградата се връчва по повод 70 години от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста. Честването на годишнината премина под патронажа на президента на Република България, Росен Плевнелиев.