Ученици от Ловешко участват в конкурс обявен от Мария Габриел
Ученици от Ловешко участват в конкурс обявен от Мария Габриел / archiv.DarikNews

Евродепутатът Мария Габриел - ЕНП/ГЕРБ, обявява конкурс на европейска тематика за три възрастови категории ученици от Благоевградска и Русенска област. За първи път в надпреварата могат да се включат и участници от област Ловеч.

В края на месец септември тази година българският евродепутат проведе нестандартна среща с учениците от 12-ти клас на Езиковата гимназия в Ловеч, като влезе в час по Свят и личност и дискутира с тях европейските младежки политики и възможности пред младите, които ЕС предлага. Имено тази среща накара г-жа Габриел да включи в традиционния конкурс и учениците от област Ловеч. Тази година темите на конкурса са вдъхновени от провъзгласяването на 2013-та година за "Европейска година на гражданите".

Целта на конкурса е да насърчи учениците да споделят своите виждания за значението на европейското гражданство и за това, как те възприемат своите права и задължения като граждани на обединена Европа. Младите европейци имат възможност да представят и своите идеи за възможностите и предизвикателставата, пред които е изправена България като една от най-новите държави-членки на ЕС.

Децата в категория от 1-ви до 6-ти клас трябва да направят рисунка или колаж на тема „Аз съм европейски гражданин". Всеки от участниците трябва да приложи към творбата си и кратък текст, в който да опише нейната основна идея.

Втората категория обхваща учениците от 7-ми до 9-ти клас. Тяхната задача е да напишат есе на тема „5 години България в ЕС - възможности и предизвикателства". Идеята е да представят своята позиция относно осведомеността на гражданите за правото им да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз, как да се повиши тяхната осведоменост за начините, по които могат да се възползват от правата и политиките на ЕС и да се стимулира активното им участие в разработването на политики на Съюза. Младите писатели могат да споделят и своите идеи за засилването на социалното сближаване и взаимното разбирателство между европейските народи.

Третата категория участници в конкурса обхваща учениците от 10-ти до 12-ти клас. Те трябва да демонстрират умения при изработването на мултимедийна презентация на тема „Европейската година на гражданите 2013 - моят личен принос". Основното изискване за презентацията е да бъде с времетраене до 5 минути.

При изпращане на творбите, задължително трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, училище и клас, електронен адрес и телефон за обратна връзка.

Крайният сроке  10 декември 2012година.
Материалите могат да се изпращат по пощата или по електронен път на адрес:

За област Русе и Ловеч: Европейски информационен център на Мария Габриел - 7000 Русе, Ул. „Райко Даскалов"-№2

Електронна поща за изпращане на творби и от трите области - Русе, Благоевград и Ловеч е concours@mariya-gabriel.eu

Обявяването на резултатите ще стане на официални церемонии, които ще се състоят в Европейските информационни центрове на Мария Габриел в Хаджидимово и Русе. Учениците от област Ловеч ще бъдат награждавани от евродепутата Мария Габриел на отделна церемония, която ще се проведе в Ловеч.