Троянски риболовци зарибиха язовир Сопот с 550 кг шаран
Троянски риболовци зарибиха язовир Сопот с 550 кг шаран / Darik News

550 кг шаран е пуснат във водите на язовир „Сопот" в Ловешко. Акцията е на троянското сдружение «Ловно- рибарско дружество", съобщи председателят Минко Акимов. 18 300 малки шаранчета са пуснати в язовира. Част от зарибителния материал е предоставен безвъзмездно от Националното ловно-рибарско сдружение като награда за добрата дейност на троянската структура. От Националното сдружение са предоставили 150 кг шаран или 5 000 бройки. Останалите 400 кг от зарибителния материал е закупен с пари на сдружението, осигурени от членския внос на ловци и риболовци.

При зарибяването на язовира е присъствала специална комисия, в която са участвали началникът на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ловеч д-р Йордан Найденов, инж. Марин Багаров от Държавно горско стопанство Борима, Васил Гачевски от Ловна дружинка Голяма Желязна, Христо Йорданов, представител на "Напоителни системи" Плевен, които стопанисват язовир "Сопот" и Светослав Дисански, ветеринарен лекар.

Зарибяването е традиция в дейността на сдружение "Ловно- рибарско дружество" - Троян, разказа инж. Сашо Василков, специалист "Ловно стопанство" в сдружението. Зарибяване се извършва всяка година на няколко водоема и с различен зарибителен материал. Риболовните дружинки в Троянското сдружение са две - във Врабево и Априлци. Те стопанисват изкуствени водоеми, където също се извършва зарибяване, обясни инж. Сашо Василков.

Следващата забирителна акция се очаква да бъде през май. Тогава е планирано да се закупи балканска пъстърва от пъстървово стопанство "Тошков чарк" в Родопите. Тя ще бъде пусната в горните течения на реките Бели и Черни Осъм и Видима. От рибарника на сдружението край Голяма Желязна ще се осигурят количества от вида американска пъстърва, които също ще се пуснат в горните течения на реките в Троянския край.