Три дни ще продължи Празникът на сливата и троянската сливова ракия
Три дни ще продължи Празникът на сливата и троянската сливова ракия / снимка: Община Троян

Три дни ще продължи тази година Празника на сливата и троянската сливова ракия. Инициативите са организирани от Община Троян, Националното изложение на художествените занаяти в с. Орешак и "Винпром-Троян" АД.  

Откриването на 19-тото издание на празника е на 23 септември от 11.00 часа в Националното изложение в Орешак от Общинския младежки духов оркестър с мажоретки. Признати майстори ще демонстрират изваряването на сливовата ракия. Няма да мине и без конкурс за най-добра домашна сливовица и най-добро мезе, уточняват от пресцентъра на Община Троян. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи Искрен Пецов.

На следващия ден - 24 септември, събота, ракиената фиеста и веселие ще продължат на централния площад в Троян от 10.00 часа. Децата също ще се включат в празника с рисунки, изработване на пана от сливови костилки и забавни състезания /ядене на мармалад без  ръце, носене на сливи в шепи и др./ На откритата сцена през целия ден ще се изявяват местни читалищни състави и гости от други общини.

От 16.00 часа започва празничното дефиле, в което ще участват читалищата от община Троян, Музеят на занаятите, Обществото на троянските шегаджии и чешити, ученици от троянските училища, Общинският педагогически център, групи от градовете Севлиево, Кнежа, Горна Оряховица, които също имат тематични празници.

Интересни са конкурсите, които ще се проведат: за оригинални мезета и ястия със сини сливи, за най-добра домашна сливова ракия, фотоконкурс "Празникът на сливовата през фотообектива" и "Празници и празнични ритуали в Троян и Троянско". Хората ще могат да наблюдават наживо как се изварява сливов мармалад, варене на ракия, шипковско сватбарско жито и сливов ошав, приготвяне на качамак по традиционна рецепта, а учениците от паралелката по хотелиерство и ресторантьорство при СОУ "Васил Левски" ще приготвят на открито кулинарни ястия.

"Алеята на занаятите" ще предлага базар и демонстрации на майстори грънчари, иконописци, дърворезбари и други. Ще има богата концертна програма с участието на местни и гостуващи състави, млади поп изпълнители и концерт на Дичо, концерт на фолклорен ансамбъл "Тракия".

Нов момент тази година в празника е организирания "Ден  на отворените бутилки във "Винпром-Троян" АД на 24 и 25 септември. Желаещите ще могат да направят една екскурзия в завода със специалист от производството; дегустация на стареещи ракии направо от бъчвите; състезание- дегустация на различни плодови ракии, изложба на исторически предмети, свързани с отглеждането на сливи и производството на ракия и др. Ще има и специална изненада за всеки гост, обещават организаторите.