koncert
koncert / pleven philharmony
Концерт на Плевенската филхармония със солисти - изявени плевенски музиканти, които свирят на световните сцени предстои днес - 13-ти септември. На диригентския пулт ще бъде Михаел Балке, а солисти ще са Ивайло Дешков - цигулка, Маргарита Калчева - контрабас и младата и очарователна Христея Маркова - пиано.
„Ботезини е гуруто на контрабаса. Той не е Моцарт или Щраус, но той е нещо много по-различно. Наричат го „Паганини на контрабаса, защото всичко, което пише е една съпоставка с това, което е писал Паганини и се опитва да извлече виртуозитета на контрабаса и да покаже, че този голям, тромав и тежък инструмент, наричан „голямата цигулка“, може да бъде един конкурентен инструмент. Всъщност искаме да покажем, че когато цигулка и контрабас застанат на сцената един до друг, могат достойно да направят една виртуозна картина“. Това каза контрабасистката Маргарита Калчева. „Обичаме Плевен и където и да сме по света, никога Плевен не е останал зад гърба ни – той е нашето настояще, а и бъдеще стига да можем отново да идваме тук“, допълни виртуозната контрабасистка
„Когато човек слуша Ботезини, човек може да намери лиричниям епичния и всякакви образи. За нас като плевенчани е огромна отговорност да свирим в Плевен, защото сред публиката има хора, които ни помнят още от деца, следят нашите стъпки и винаги има очаквания“. Това каза цигуларят Ивайло Дешков.
"Когато приятелства в живота се пренесат на сцената и се превърнат в музикални изживявания, както това се случва в момента, тогава наистина се случват много специални неща и това е основната причина да бъдем музиканти", сподели диригентът на концерта Михаел Балке.
В програмата ще прозвучат творби от Джовани Ботезини – „Gran duo concertante“ за цигулка, контрабас и оркестър в изпълнение на дуо "Контраст", Прокофиев - концерт за пиано и оркестър Nо.3 и Менделсон - Симфония Nо.3 "Шотландска".
Солистите в концерта обещават на плевенската публика едно незабравимо преживяване.