Тази година Фортисимо в клас влиза в три плевенски училища
Тази година Фортисимо в клас влиза в три плевенски училища / archiv.DarikNews

За трета поредна година Плевенска филхармония ще участва в проекта на фондация "Америка за България" - "Фортисимо в клас", който има за цел да запознае децата от 4 клас с класическата музика и инструментите, които влизат в състава на симфоничния оркестър.

В рамките на 9 учебни часа, 9 лектора - оркестранти в Плевенска филхармония, ще представят и запознаят децата със своите инструменти. По време на заниманията на четвъртокласниците ще бъдат представени инструменти от четири основни групи - лъкови-струнни, дървени-духови, медни-духови и ударни.
Стартът на проекта беше даден на 1 октомври - денят на музиката в училище "Христо Ботев". Лекторът Елена Николова представи цигулката.

Проектът, в който тази учебна година са включени вече три училища ще завърши през месец май 2014 г., когато участниците от плевенските училища ще бъдат гости на заключителния концерт.

Фортисимо в клас е образователна програма за ученици в ІV клас, която стартира през 2010-та година, водена от амбициозната идея да разчупи стандартните рамки на музикалното образование в общообразователните училища. Нейна задача е да покаже на живо стойностната музика, отвъд представата за нея, която учениците получават от страниците на своите учебници.