„Спестете срещите си с НАП е мотото на агенцията тази година
„Спестете срещите си с НАП е мотото на агенцията тази година / archive.dariknews

Целта на НАП е да спести на клиентите си и време и пари и именно затова мотото на тазгодишната кампания е „Спестете срещите си с НАП". Това не е защото НАП не иска да се среща с клиентите си, а за да им спести време и пари", каза Александър Георгиев - началник отдел „Услуги за клиенти“ в НАП в Плевен, който представи пред журналисти някои от новите моменти през тази година.

Един от тях е въвеждането на едновременно подаване на осигурителни декларации образец 1 и 6, което ще спести финансов и човешки ресурс на фирмите, както и ще помогне в борбата с осигурителните измами. Изключение са самоосигуряващите се лица, които не са задължени да подават едновременно двете декларации.

От тази година самоосигуряващите се лица могат да посочат, че плащат определени задължения за осигурителни вноски за ДОО, независимо от това, че имат по-стари задължения например за данъци. За целта самоосигуряващите се лица, задължително трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес преди парите да бъдат наредени по сметките на НАП. С това се дава възможност да не им се прекъсват правата за получаване на обезщетения за временна неработоспособност /болнични/.

Променена е и последователността на погасяване на задълженията като първо се погасяват главниците за данъци и осигурителни вноски, а после лихвите.

Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април и данъците се заплащат в същия срок. Право на 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които подадат подписани с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април. Отстъпките се ползват само ако авансовият данък през годината е определен и внесен в срок.

Най-масовото данъчно облекчение е това за кредитите за младите семейства. Изискват се само два документа: документ от банката, предоставила кредита, за направените лихвени плащания през 2013 г. и декларация от другия съпруг, че няма да ползва облекчението, която е част от самата годишна декларация.

Както всяка година, НАП-Плевен работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка, а в дните, в които изтичат срокове ще се работи до тогава, докато има клиенти в салона за обслужване. Допълнителна информация за попълване на декларациите си клиентите на НАП могат да получат и на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.