Специалисти алармират за очаквана трета грипна вълна-извършват безплатни прегледи
Специалисти алармират за очаквана трета грипна вълна-извършват безплатни прегледи / dariknews.archive

Безплатни изследвания на имунитета и Ден на отворени врати ще се проведат на 26 март в МЦ КИРМ "Св. Елисавета" - Плевен. Поводът е очакваната от специалистите нова, трета грипна вълна и фактът, че тази година има видим ръст на хоспитализации и рехоспитализации на пациенти и с усложнения от грип.

Това обявиха пред медиите доц. д-р Емилияна Конова, д.м., специалист по клинична имунология, и проф. д-р Ваня Недкова - началник на Клиниката по детски болести към УМБАЛ - Плевен. Те представиха тревожни данни за това как е протекъл досега грипът в световен и национален мащаб, като отбелязаха, че тази година случаите с грипни усложнения са в пъти повече в сравнение с предходни години.

Проф. д-р Недкова подчерта, че от началото на годината досега в Клиниката по детски болести са приети 880 деца, като над 60 % от тях са с усложнения на грипа. „За щастие тази година няма смъртен случай на дете, починало от грипни усложнения, както в предходните години, но прави впечатление високият брой на хоспитализации и повторни хоспитализации в болница на децата с усложнения след грип", коментира проф. д-р Недкова.

За разлика от предходните години освен деца и възрастни този път от грип боледуват и много млади и здрави хора, които развиват и тежки инфекции, отбеляза и доц. д-р Конова. Тя посочи, че този път в световен мащаб грипната епидемия е започнала по-рано - още през ноември2014 г. Отчетен е и по-висок процент смъртност, като доминиращият грипен щам е АН3N2, или т.нар. Тексас.

У нас до момента са наблюдавани два пика на грипа, очаква се обаче и трети. Първият е бил от 26 януари до 1 февруари, когато от 7636 болни в страната с грип са били 6418 души. При втория пик - от края на февруари до 1 март, заболелите са били 7052, а грип е изолиран при 5798 от случаите, информира доц. д-р Конова.

За последната отчетена седмица 9 - 15 март 2015 г., данните показват, че има ново покачване на болните от грип, което налага да се обърне повече внимание на имунопрофилактиката. Това е и повода следващия четвъртък в МЦ КИРМ „Света Елисавета" да има безплатни консултации и безплатно изследване на имунния статус.

Желаещите да се възползват трябва да се запишат предварително на тел. 064/804 790.