kmet
kmet / dariknews.bg
По повод извънредната сесия, на която този четвъртък ще бъде разгледано предложение за преобразуване на Общинското предприятие „Център за градска мобилност“ в „Център за градска мобилност“ ЕАД, кметът на Плевен Георг Спартански каза, че предложението на групата от 14 съветници е незаконосъобразно и нецелесъобразно. Според него съществува реална опасност след преобразуването, бюджетът на Община Плевен да бъде лишен от милиони в приходната си част.
„Амбициите и мераците да бъде преобразувано общинско предприятие в търговска фирма ще доведат до това, че Община Плевен ще се лиши от милиони в приходната част на бюджета си. Разликата между фирма и общинско предприятие е в това, че при фирмата приходите остават за нея, а при предприятието те влизат в общинския бюджет. Няма никаква алтернатива на приходите, които ще отидат в общинската фирма - с какво да бъдат запълнени те в общинския бюджет. Но най-главната драма е в мотивите на вносителите - зад благовидния предлог за подобряване състоянието и повишаване на контрола стоят неприкрити частни и групови апетити фирмата да бъде източвана по най-безобразен начин, както това се е случвало с всички общински фирми по време на предходния мандат. Категорично съм против да бъде поставяна под заплаха приходната част на общинския бюджет за сметка удовлетворяването желанията на хора с нездрави финансови апетити.

Спартански каза, че подобни амбиции има и към друго общинско предприятие – „Жилфонд“:
„Тези две общински предприятия носят в бюджета на общината бруто над 2,5 млн лева годишно и след разходите за работни заплати, осигуровки и т. н. остават чисти около един милион, каквато /1.3млн/ е стойността на текущите ремонти и нямам никакъв отговор на въпроса – коя последна година и кое хилядолетие за последен път общинска търговска фирма е внесла и 1 стотинка дивидент на Общината? Това ще се случи и сега, ако се допусне грабежът. Отделен факт е, че тенденцията в национален мащаб е в обратна посока и все повече общини се връщат към общинските предприятия, защото те внасят отчети на всеки три месеца. Твърденията, че няма отчетност не са верни и който знае къде и какво да чете, винаги може да получи информация за работата, приходите и разходите на фирмите”, каза още кметът.

Кметът попита, защо подобно предложение за преобразуване не е било внесено в предишния мандат, по време на който и „Център за градска мобилност”, и „Жилфонд” са били със същите ръководители.

“В предния мандат те работели чудесно, носели приходи и ръководителите им не пречели на никого. Изведнъж сега се сменя кмета и, дайте на абордаж да превземем общинските предприятия, да ги направим на фирми, за да не види общината една стотинка, защото това ще се случи категорично, и освен това да им вкараме публична общинска собственост в капитала. Под каква форма неясно как и с какви пари под формата на акционерно дружество ще бъдат създадени, след като ние нямаме такива пари, предвидени в бюджета“.

Според кмета на Плевен става въпрос за опити да се решат финансовите проблеми на група хора:
„Правят се опити да се решат финансовите проблеми на една групичка хора. Мога да посоча и имената им, но когато му дойде времето. Всичко това е мъртво родено, защото е незаконосъобразно от първата секунда на раждането на идеята“, каза още Спартански.
„Повече по темата ще чуете в четвъртък – 13 юли и твърдя, че ще бъде фатално за някои. Този грабеж, който се мисли, че ще бъде направен - от мен ще направя и чудо, за да не го допусна“, категоричен беше кметът на Плевен Георг Спартански.