Ще транспортираме ли боклука на Плевен в ловешкото депо ?
Ще транспортираме ли боклука на Плевен в ловешкото депо ? / netinfo
Ще транспортираме ли боклука на Плевен в ловешкото депо ?
20095
Ще транспортираме ли боклука на Плевен в ловешкото депо ?
  • Ще транспортираме ли боклука на Плевен в ловешкото депо ?

В отдел "Екология" на Община Плевен не е постъпвала информация от Министерството на околната среда и водите, че отпадъците на общината ще се транспортират в депото в Ловеч. Това съобщи за Дарик Димитринка Абрашева, главен еколог на Община Плевен.

Поводът за коментара й е, че на интернет страницата на Министерството е публикуван план за извозване на отпадъците от общини без регионални депа до най-близките такива. Според него плевенският боклук ще се извозва в Ловеч. От Министерстовото припомнят, че България е поела ангажимент от 16 юли да организира третиране на битовите отпадъци в съответствие с всички европейски екологични изисквания. В следствие от него трябва да се преустанови експлоатацията на 23 общински депа, които не съответстват на евронормите.

Димитринка Абрашева подчерта, че до момента няма проведени разговори с колегите си от МОСВ. Опитвала се е да ги търси, но все още не е установила контакт с тях. "Независимо, че законът ни задължава да закрием всички нерегламентирани сметища, ние имаме все още възможност сметището в Буковлък да поема отпадъците от цялата община", каза Димитринка Абрашева. Тя допълни, че Общината има програма за управление на отпадъците, която е съгласувана с РИОСВ и с Министерството. В нея се посочва, че сметището на община Плевен ще бъде закрито през 2011 година. Заложените срокове в програмата са обвързани и със стартирането на строителството на новото регионално депо за отпадъци, което отново ще бъде в Буковлък.

Според Димитринка Абрашева утре или в понеделник ще има ясна информация за по-нататъшния развой на случая.Подробности чуйте в прикачения файл....