Levski
Levski
С гражданско поклонение и панихида в Ловеч на 18 юли (четвъртък) ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Васил Левски, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.
В 10 ч. пред паметника на Апостола в с. Къкрина граждани ще се преклонят пред личността и делото му. Програмата е на Народно читалище "Васил Левски - 1924 г." - с. Къкрина, и ще бъде в двора на Къкринското ханчe.
Панихида за Левски ще бъде отслужена в храма "Успение Богородично" в кв. "Вароша" в Ловеч от 17.30 ч. След това ще се състои гражданско поклонение пред паметника на Апостола в града, а от 18.45 ч. е предвиден спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Изявата е на сцената в Ловешката средновековна крепост, входът е свободен. При лошо време спектакълът ще е в Драматичен театър - Ловеч.
През целия ден музеят "Васил Левски" ще е с безплатен вход за посетителите.
С възпоменателно факелно шествие и в тетевенското село Голям извор ще бъдат отбелязани 182 години от рождението на Васил Левски и 147 години от създаването на Първи окръжен революционен комитет в Българско, съобщават от общинската администрация в Тетевен. Организатори са общината и кметството на село Голям извор. Факелното шествие ще тръгне в 20.30 ч. от площад "Васил Левски" до къщата музей наАпостола. След това там ще започне литературно-музикална програма и ще бъде представена постановката "Комитетското дело".
Честванията ще завършат с тържествена заря.