dkt
dkt / dariknews.archive

Руски сезони, предвестници на Плевен Арт форум – фестивал на руското изкуство, предстоят в плевенския ДКТ „Иван Радоев”. За това съобщиха директорът на театъра Васил Василев и руските гости Олга Никифорова – мениджър и драматург и Денис Азаров – режисьор.

Руските гости ще наблюдават плевенската трупа, за да изберат актьорски състав за предстоящата постановка – „Картоиграчи” по Гогол, която режисьорът Азаров ще постави през февруари следващата година.

„Искаме да привлечем интереса на плевенската публика и за това бихме искали от тези руски сезони постепенно да отгледаме и да израсне един фестивал, който ние ще наречем Плевен Арт форум - фестивал на руското изкуство, в който ще се представят спектакли по произведения на руската драматургия, които са поставени на Балканския полуостров.

Преди една година направихме такъв форум в Дубровник (Хърватска)  и ръководителите на театъра там имат идея за сътрудничество и за това ние постепенно бихме искали да привлечем още балкански страни, за да направим голям фестивал на руската драматургия, защото руската драматургия е интересна за целия свят.                       
Това е нашата възможност да спасим света. Когато ние се срещаме с друг театър и трупа и след три дни осъзнаваме,че сме много близки и че сме интересни един на друг“, заяви Олга Никифорова, чиято е идеята за организирането на руските сезони в Плевен.

Целта на този проект е да поддържа традицията на дружбата между театралното общество на България и на Русия и най-вече да привлече голям зрителски интерес.

По време на фестивала ще има четения на руски пиеси, видео представяне на постановки, фотоизложби, уъркшопове, но всичко ще се случва стъпка по стъпка. 

 „На Чехов и Гогол не им трябват визи, Шекспир не минава през митница. „Театърът ще спаси света” и това е нашата възможност да го направим”, добави Олга Никифорова. И двамата с режисьора Азаров са възхитени от трупата в Плевенския театър, от качеството и организацията на работа.

„Ние гледахме няколко представления на плевенския театър и сме много приятно изненадани от качествата на трупата, на организацията на театралния процес. Вие имате много добри артисти и с тях могат да се правят страхотни представления. Ще се опитаме да направим един проект, който ще бъде интересен за плевенската публика и ако той предизвика интерес извън границите на града това би било прекрасно. Ние ще се постараем  спектаклите, които организираме тук да могат да бъдат видени на фестивали в Русия, както ще се случи и с „Вишнева градина“, с която на 18 септември в Ярославъл плевенската театрална група ще има участие, а там се намира първият професионален театър в Русия.
„Не знам как ще направя разпределението за „Картоиграчи” – всички актьори ми харесват и ще трябва да сменя заглавието с „Война и мир”, за да включа всичките”, коментира Азаров. Премиерата на "Картоиграчи" по Гогол ще гледаме през март 2018 г.