/ abv press
"Неадекватните действия на вътрешния министър Валентин Радев по казуса с Ботевград го правят да изглежда като човек, имащ нужда от освидетелстване". Това заяви председателят на АБВ Румен Петков по време на поредна среща с гражданите на Ботевград.

Цялото ръководство на МВР-София област е освободено от длъжност

„Горчивата констатация е, че в момента явно няма Държава. Случаят със социалния министър, който първо подаде оставка, която уж бе одобрена, а после бе изпратен обратно на работа, е повече от показателен. Конфликтът между вицепремиера и министъра на туризма пък е ярко доказателство за неспособността на правителството да формира единна политика в нито един сектор“.

МВР: Не са допуснати сериозни грешки в издирването на застреляния Владимир Пелов

„Ситуацията в Ботевград е очевиден пример за лъжата в политиката, като се започне от обещанието да има във всяко село полицай и се стигне до 40% недокомплект в РУ Ботевград. И тук трябва да подчертая, че министър Валентин Радев е сигнализиран многократно, включително и чрез професионален доклад за случващото се в града и региона.

Въпреки това, се стигна до проява на пореден върховен цинизъм от негова страна, при наличието на Национален щаб за издирване на "тръгналите" си затворници, той да си измие подло ръцете с областния и зам.-областния директори на ОД на МВР-София".

Продължава издирването на избягалия заедно с Пелов Радослав Колев (СНИМКА)

Думите на Петков, допълни председателят на АБВ-Младежи на София Пламена Заячка, която посочи, че случилото се в Ботевград е еманация на липсата на държавна политика, която може  да осигури физическа и социална сигурност на младите хора в цяла България.

"Държавата не прави нищо за да осигури препитание на младите хора, а обратното облекчава вноса на работна ръка от чужбина. Не се възползва дори от инструментите за обучение и подобряване на квалификацията, които предлага ЕС, като използва едва 3% от предвидената квота от 20 процента студенти по програма „Еразъм“ и то при положение, че по официални данни у нас, до 30-годишна възраст има около 80 000 младежи, които са без работа“, заяви тя.

Министър Радев: Малшанс, бяхме на крачка от залавянето на Пелов

В заключение, Заячка изрази и възмущението си от липсата на адекватна реакция от страна на правителството и политическите партии за предложеното наименование "Северна Македония", което по думите й е предпоставка за териториални претенции към страната ни и пряка заплаха за националната сигурност. „Всичко това предразполага младите хора да търсят сигурност извън пределите на родината", заключи тя.