Румен Петков: Санкциите срещу Русия могат да доведат до катастрофа във фармацевтиката
Румен Петков: Санкциите срещу Русия могат да доведат до катастрофа във фармацевтиката / dariknews.archive

“Ние продължаваме да настояваме да бъдат отменени санкциите срещу Русия, защото това е голям ресурс за държавата и голяма заплаха за различните сектори в нашата икономика”. Това каза на среща с журналисти в Плевен зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Той коментира, че в момента в Русия се правят сериозни анализи на заместителите на българските фармацефтични продукти, включително и възможностите на страни като Индия и Китай. “Този спад, който има фармацевтиката, ако бъде задълбочен с определени санкционни действия, това ще означава катастрофа за българската фармацевтика”, каза той и допълни, че 33% от износа на България за Русия са лекарства и лекарствени средства.

“Ако ударим и фармацевтичния си пазар в Русия, ще стигнем до това, което постигнахме през 1992 г. със селскостопанската си продукция”, категоричен е Румен Петков.

"Изправвени сме пред много тежка от гледна точка на енергетиката година. Въпрос на време е да бъде произнесена осъдителната присъда срещу България за централата в Белене и тя няма да е за по-малко от 1,1 милиадра евро", каза още Румен Петков като припомни, че такива пари не са включени в бюджета на страната за 2016 г.

"От там въпросът е, какво правим, и имаме три възможни стъпки. Първо - възстановяване на централата и постигане на договореност с Руската федерация, да не се реализира присъдата. Второ: намиране на решение чрез международен консорциум и предприемане на инвестиционна стъпка за изграждането на обекта с гарантиране на държавния и обществения интерес и трето: ние всички да платим безумието на праавителството на Орешарски, както и неефективността и липсата на каквато и да е визия за развитието на ядрената енергетика на правителствата на Борисов".

Румен Петков коментира, че България има сериозен проблем с инвестициите - национални и чуждестранни. "Трябва да сме наясно, че политическа криза, съпътствана с извънредни парламентарни избори ще направи инвестиционния климат и икономическата обстановка в страната още по-тежки и това ще доведе до много тежки последици за заетостта.