Румен Лазаров: Отдавна не поддържам каквито и да било отношения с Красимир Георгиев
Румен Лазаров: Отдавна не поддържам каквито и да било отношения с Красимир Георгиев / netinfo

Отдавна не поддържам каквито и да било отношения с Красимир Георгиев, това каза в изявление до медиите Румен Лазаров, председател на Окръжния съд в Плевен. Повод за това стана информация на председателя на Комисията по корупция във Висшия съдебен съвет Цони Цонев, че плевенският магистрат е поддържал връзка с Красьо Черния. Пред представители на медиите беше прочетено изявление от името на изпълняващия функциите административен ръководител на Плевенски окръжен съд Румен Лазаров. Публикуваме текста без редакторска намеса.

По повод на днешното изявление на г-н Цони Цонев, председател на комисията за борба с корупцията към ВСС, държа да ви уведомя за следното. На 26 юни 2009 год. дадох показания в Софийска градска прокуратура в качеството си на свидетел по образуваното досъдебно производство срещу Красимир Георгиев от Плевен. Като добросъвестен гражданин и магистрат подробно обясних, че познавам Красимир Георгиев от няколко години, както и че съм разговарял с него лично и по телефона. Разговорите ни не са касаели работата ми, както и дейността на Окръжен съд – гр. Плевен.

Изрично съм посочил, че последният ми контакт с Георгиев е в края на м.октомври 2008 год. След това не съм виждал този човек и не съм разговарял с него. При последния ни телефонен разговор му забраних да ме търси по телефона и да идва в Плевенски окръжен съд. Причината да преустановя контактите си с този български гражданин бе оформилото се у мен през месец октомври 2008 год. категорично убеждение, че той е непочтен човек и лъжец. Доказателство за това, че отдавна не поддържам каквито и да било отношения с Красимир Георгиев е и изявлението на г-н Цони Цонев, от което е видно, че не са установени проведени телефонни разговори между мен и Георгиев.

Не се срамувам и не се притеснявам от нито една своя постъпка като съдия и административен ръководител на Плевенски окръжен съд, включително и от отдавна приключилите ми епизодични контакти с Красимир Георгиев. Отлично съзнавах, че предвид изминалия твърде продължителен период от време от последния ми контакт с Георгиев досега, прокуратурата едва ли можеше да установи провеждани между мен и него телефонни разговори. Въпреки това, пред наблюдаващия прокурор, не съм скрил познанството си и разговорите си с него. Сторих това, тъй като съм с дълбокото убеждение, че истината трябва винаги да бъде изяснявана.

Не смятам, че с поведението си съм нарушил кодекса на етично поведение на българските магистрати и съм уронил престижа на съдебната власт. Обратното – за да не сторя това, преустанових контактите си с Красимир Георгиев преди една година. Ако Висш съдебен съвет все пак прецени, че съм извършил дисциплинарно нарушение или поведението ми е уронило престижа на съдебната власт, неговите членове ще демострират отношението си към мен при избора за назначаване на нов административен ръководител на Окръжен съд – гр. Плевен.

Съгласно разпоредбата на чл.198, ал.1 от НПК, материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора. Това е причината да не мога да ви съобщя за какво конкретно съм разговарял с Красимир Георгиев.