Японец води свои сънародници на учение в Медицинския в Плевен
Японец води свои сънародници на учение в Медицинския в Плевен / Люба Нинова

Нови японски кандидати да учат медицина в Плевен е довел техният сънародник Хироюки Такагива, съобщават от пресцентъра на Медицинския университет. От 2007 год. в университета се обучават японски студенти по специалността на английски език, като към настоящия момент общият брой на редовните е 9. Техният агент - Хироюки Такагива - е пристигнал в Плевен на 1 февруари, за да съпроводи нови японски кандидати, които ща се обучават в Медицинския университет от 8 февруари. Тогава започва учебната година за чуждестранните студенти, уточняват от пресцентъра.

Медицински университет Плевен е първото висше медицинско училище в България, което през 1997 год. въвежда обучение по медицина на английски език. До този момент има дипломирани 6 випуска лекари - чуждестранни граждани, повечето от които са намерили своята успешна професионална реализация в САЩ, Великобритания, Индия, Австралия и други страни. През текущата 2009/2010 учебна година по специалност „Медицина" се обучават общо 104 чуждестранни студенти от Турция, Япония, Нигерия, Великобритания, САЩ, Индия, Канада, Ирак, Колумбия, Франция, Сърбия и Дубай.

50 са чуждестранните студенти-първокурсници, които ще започнат обучението си по специалност „Медицина", англоезично обучение, от тях 40 са турски граждани, а останалите са от Индия, Великобритания и Япония.