Прокуратурата проверява сигнали на Районната здравна каса
Прокуратурата проверява сигнали на Районната здравна каса / Люба Нинова

Сигнали за корупция от страна на трима бивши служители на РЗОК Плевен и за злоупотреби на пет лечебни заведения в областта са подадени в прокуратурата в областния град от сегашното ръководство на здравната каса. Това каза директорът на Районната каса в Плевен д-р Венцислав Михов.

Нещата са в процес на разследване, в единия случай се касае за бивш служител, който освен до финансови загуби е довел и до загуба на документи, важни за дейността на институцията, уточни д-р Михов. Дали е проявено престъпно действие или бездействие ще решат компетентните органи, каза още той.

Сигналите в прокуратурата срещу лечебните заведения са подадени заради отчетена, но неизвършена от страна на болниците дейност с цел облагодетелстване, за неправомерно използване на лични данни на здравноосигурени лица, както и за подаване на документи с невярно съдържание. Утре ръководството на РЗОК Плевен ще внесе в прокуратурата още сигнали за нередности, констатирани по време на засилената контролна дейност.

Общо 600 са договорните партньори на здравната каса на територията на Пллевенска област, от тях джи питата са 220, останалите са болнични заведения. От началото на годината до момента контролните органи са наложили парични санкции за близо 200 хил. лв.

Още за констатираните нарушения по време на проверките чуйте в звуковия файл от д-р Анета Сурджийска, нач.-отдел "Договаряне, обработка и контрол на медицинска помощ, дентална помощ и аптеки".