/ Минитерство на отбраната
В Плевен продължават последните довършителни работи по изграждане паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад "Свободата".

След 75 г. - паметник за подвига на Дойран, Каракачанов го открива

Вече са монтирани петте фигури на монумента. Военнослужещи, доброволци, представители на Сдружение "Героите на Дойран", специалисти работят на място, заедно със скулптора Борис Борисов.

В историята на този стар площад, който още пази от атмосферата на Плевен от преди век, досега е имало три паметника. Мемориалният комплекс е първи от такъв мащаб, издиган през последните 75 години, посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война - битката при Дойран, съобщиха от Министерството на отбраната, предава БТА.

Отливат две от войнишките фигури за паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия/СНИМКИ/

Тържествата в Плевен утре започват в 10:45 часа на централния градски площад "Възраждане" с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие.

В 11:30 часа участниците ще се отправят към площад "Свободата", където в 12:00 часа ще се състои официалният ритуал по откриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия.

Плевенско участие в мащабна военно-историческа реконструкция

Мемориалът е архитектурно-художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов
, командир на дивизията, и четирима от неговите войници. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства.
БТА