Продължава изпускането на язовир Езерче 2
Продължава изпускането на язовир Езерче 2 / netinfo
Продължава контролираното източване през основния изпускател на микроязовир „Езерче”2 до Цар Калоян, информират от Басейнова дирекция Дунавски район Плевен. Концесионерът на язовира е осигурил резервна помпа, чрез която да се ускори изпразването му, но поради невъзможност за проходимост на терена до язовира, тя не може да бъде поставена.

Нивото на водата в язовира е спаднало с още един метър през изминалото денонощие, но за окончателното му изпразване ще са необходими още няколко дни, уточняват от Басейнова дирекция. В момента експерти от дирекцията продължават да извършват огледи по поречие на река Русенски Лом, във връзка с усложнената обстановка в района.

Констатирано е, че при село Иваново река Русенски Лом вече се е оттеглила в коритото си, но е бил наводнен района на “Ивановските скални църкви”. В село Божичен има множество скъсвания на лявата дига на реката, като са наводнени прилежащи земи. Залети са експлоатационни кладенци на “ВиК” – Русе, осигуряващи питейно-битовото водоснабдяване на селото, към момента е преустановено водоподаването.

Разрушени са частично дигите и баражите на двата рибарника от моста над река Бели Лом при село Писанец. В селото е разрушен частично и каменен мост.

При село Нисово реката е излязла от коритото си и е заляла прилежащи земи около реката.