Призоваха председателите на общински съвети в Ловешко към прозрачност
Призоваха председателите на общински съвети в Ловешко към прозрачност / archive.dariknews

Работна среща, инициирана от Областния управител на Ловеч Милко Недялков, събра председателите на общинските съвети в област Ловеч на 6 ноември в зала 101 на ведомството. Формите на гражданско участие, публичността на работа и отчетността на органите на общинските съвети, както и административният контрол на Областния управител върху дейността на съветите бяха сред най-съществените въпроси, засегнати на срещата.

Призоваха председателите на общински съвети в Ловешко към прозрачност
netinfo

Участието на гражданите в разработването, обсъждането и изпълнението на програми, свързани с цялостното развитие на общината, е въпрос със съществено значение, според губернатора. По този начин обществото става съпричастно и ангажирано с постигането на конкретни цели. Включвайки мнението и интересите на различни социални групи дава възможност за реален дебат по проблема, допълни Недялков.

Според областния управител местните законодателни инициативи и решения трябва да са видими и осезаеми за хората. „За мен като дългогодишен председател на общински съвет - Ловеч, са били водещи три фактора на гражданско участие: доброволност, осъзнатост и целенасоченост", подчерта Милко Недялков. Участието на гражданите във формирането и реализирането на местната политика дава възможност за контрол и оценка на управляващите органи.

Административният контрол на Областния управител гарантира законността и конституционните принципи на работа в общинските съвети. Някои от конкретните въпроси, разгледани на срещата бяха изписването на броя гласували и мнозинството при приемане на решения, посочването на наличния кворум при приемане на всяко решение и по-ясна обосновка при внасянето на проекти по т.нар. 24-часови процедури за спешно разглеждане
Прозрачността на работа, публикуването на решенията в интернет и достъпът до информация на гражданите бяха другият кръг от проблеми, обсъден на работната среща.

Предложенията, които Милко Недялков отправи на председателите с оглед на прозрачността, бяха: публикуване в интернет страницата на общината отчети за дейността на председателя, общинските съветници, комисиите към общинските съвети, решенията, проектите на нормативните документи и готовите такива, поканите за заседания, дневният ред, отчетите и новините на общинските съвети. От съществена важност според губернатора е публикуването на наредбите 14 дни преди обществено обсъждане, като подчерта, че е възможно решението да отпадне именно заради това.

Материалите на общинските съвети ще постъпват в Областна администрация - Ловеч, вече по електронен път. По този начин ще се намали консумацията на хартия и ще осигури пълна информация по взимането на конкретно решение, допълни Недялков.