podpis
podpis / dariknews.bg
На извънреден брифинг, кметът на Плевен Георг Спартански обяви, че ще сезира прокуратурата във връзка със съмнение за фалшифициране на част от подписите, с които беше внесено искане за свикване на извънредната сесия на ОбС-Плевен  за 13 юли 2017 г.
Това стана след като с гласовете на 22-ма „за“ и 16 „против“, съветниците приеха предложението за преобразуване на общинско предприятие Център за градска мобилност в ЕАД.

„При проверка на подписите и на съветниците, потвърдили желанието за сесия установих, че 4 от подписите са подправени т.е. са неистински. Вносител на подписката в деловодството на Общинския съвет е съветникът Христомир Христов. Аз не знам, кой, на какво основание и как е извършил тази поправка на документ, защото това е престъпление по Наказателния кодекс, но твърдя, че е абсолютно незаконно свикването на сесия при грубо погазване на закона и на правилника на общинския съвет с фалшифициране на подписи. С думите на Наказателния кодекс, това е неистински документ, което е основание за търсене на наказателна отговорност и още днес ще сезирам Прокуратурата за тези незаконни действия“, заяви кметът на Плевен.

obs
dariknews.bg

"Поисках съветниците Петя Василева – зам.-председател на ОбС, Николай Маринов – председател на групата „Патриоти за Плевен", уважаваният плевенски бизнесмен Христофор Дочев, който днес отсъства, и Николай Маринов/съвпадение в имената/, да потвърдят автентичността на своите подписи. Те не пожелаха да потвърдят това обстоятелство, което за мен също е отговор в посока на питането ми, дали тези подписи са истински".

Спартански коментира и че в дадения случай е било необходимо председателят на Общинския съвет да се увери в законосъобразността на собствените си действия по свикването на днешното извънредно заседание – нещо, което според Спартански Мартин Митев не е пожелал да направи, чрез запитване до съветниците, за чиито подписи има съмнение относно автентичността им.

Георг Спартански каза също, че решенията на извънредната сесия, каквито и да са, ще бъдат незаконосъобразни и това е основание, той да наложи вето върху тях. Освен това, кметът ще сезира прокуратурата, както и областния управител по отношение н а незаконността на проведеното заседание.

"Още днес ще сезирам Районна прокуратура - Плевен за извършеното престъпление.
Считам, че личните и групови апетити, нечистите финансови интереси не могат да бъдат основание да се извършват незаконни действия, които ярко бяха демонстрирани в днешното заседание", заяви Спартански.
Той предостави на медиите документи с подписите на четиримата съветници.