Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Над 200 излязоха в Плевен на шествие в памет на жертвите на катастрофи" е водещото заглавие в "Посредник" днес.

 С мълчаливо шествие под наслов „Безопасни улици" в неделя в Плевен и още пет града в страната беше почетена паметта на жертвите на катастрофи. В шествието тук се включиха над 200 човека, като сред тях бяха много приятели и познати на прегазената на 14 февруари в столицата плевенчанка Мариана Карабулева.
Участниците в проявата се събраха в 12 ч пред сградата на ДКТ „Иван Радоев", като по пътя на шествието бяха направени две спирки - пред пункта, където се събираха подписи в подкрепа на исканията за безопасни улици и пред сградата на местната управа. След това всички се насочиха към Съдебната палата, където на пешеходната пътека с минута мълчание бе почетена паметта на Мариана и на всички, изгубили по нелеп начин живота си на пътя заради безотговорни шофьори. Участниците в бдението поставиха символично червени карамфили по протежение на пешеходната пътека.

Цялото ръководство на БЛС беше преизбрано с 2/3 от гласовете

В събота делегатите на лекарския събор гласуваха тайно, за да изберат свое ръководство. Основните претенденти за поста председател на Български лекарски съюз бяха досегашният д-р Цветан Райчинов, д-р Мариана Кирилова от Велико Търново, бившият директор на МВРІболницата проф. Гено Киров от София, издигнат от колегия Варна, и д-р Андрей Кехайов, който непосредствено преди гласуването направи отвод. При първото гласуване водеха д-р Райчинов и д-р Кирилова, но 31 от делегатите бяха написали само едното име на кандидатите върху своите бюлетини, което наложи повторно гласуване. При балотажа убедително спечели д-р Цветан Райчинов с 212 гласа, д-р Мариана Кирилова получи 114 гласа.
Дори и при балотажа се намериха 14 делегати, които отново бяха пропуснали да напишат и двете имена на кандидатите.
Заместник председателите както и главният секретар на БЛС бяха преизбрани. Това са д-р Юлиан Йорданов и д-р Георги Ставрекев, главен секретар остава д-р Димитър Ленков.
Много е важен изборът на д-р Петко Загорчев, началник на отделението по анестезиология и реанимация в МБАЛ - Шумен. Той ще е председателят на Комисия по професионална етика, която ще проверява така наречените „лекарски грешки". За председател на Контролната комисия на БЛС беше избран доц. д-р Любомир Алексиев от Военномедицинска академия - София.

100 гребци възродиха традиционен за Плевен крос

Точно 100 състезатели от 10 клуба в страната възродиха в събота една позабравена традиция. Тя прекъсва преди 30 години, обясняват вече бивши състезатели. Става дума за кроса по повод 3 март, който е бил традиционен за нашия град и е започвал от Гривица с финал на центъра на Плевен. В него са участвали и състезатели по гребане, които са си правили свое отделно класиране. Именно това участие имаше намерение да възстанови на 9 март сдружение Гребен клуб „Буря" - Плевен.
С подкрепата на Община Плевен, както и на местния лекоатлетически клуб „Спартак" и клуба по ориентиране „Север", тази събота по алеите на парк „Кайлъка" се пуснаха гребци от цялата страна, разделени във възрастови групи - момичета и момчета, юноши и девойки младша и старша възраст, мъже и жени, и ветерани. А надпреварата бе кръстена „Гребеца". Очакваше се проявата да бъде открита от кмета на Плевен доц. д-р Димитър Стойков, но той не присъства и след около половин часово очакване, вместо него надпреварата бе открита от експерта на Министерството на спорта за Плевенска и Ловешка област Юрий Георгиев, който е бивш гребец.

Над 6 000 са посетили Панорамата на 3 март

Хиляди посетители са преминали през експозициите на Дирекция "Военноисторически музеи" - Плевен на Националния празник 3 март, информират оттам. Традиционно най-голям е бил интересът към Панорама "Плевенска епопея 1877 г.". В празничния ден през залите й са преминали около 6000 души, сред които организирани ученически групи от Русе, Горна Оряховица, Шумен, гости от Русия и Израел, много деца.
Около 700 души са посетили параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец", а музеят "Цар Освободител Александър ІІ" е привлякъл вниманието на над 300 души.
Експозиция "Плевенска епопея 1877 г." в Регионалния исторически музей е била разгледана от около 900 жители и гости на град Плевен.

Надпреварата за лидерство няма да отслаби БСП, според Георги Първанов

При едно ново управление на левицата и центъра трябва да има ангажимент за ускорено изграждане на АЕЦ "Белене". Това сподели в петък в Плевен Георги Първанов. По думите на Първанов, "Белене" е един необходим стратегически проект за българската икономика, имащ измерения в социалната сфера и гарантиращ енергийната ни сигурност. Този проект дава гаранции за десетилетия напред, допълни той, като подчерта, че забавянето на "Белене" е огромна грешка, за която вина има и правителството на Тройната коалиция. Тя не направи проекта необратим и забави с няколко стъпки динамиката на процеса, но сегашното правителство на практика го замрази, посочи Георги Първанов. Според експрезидента, ако не се ускори изграждането на АЕЦ "Белене", ще бъдем изправени пред опасността енергийният пазар на Балканите да бъде зает и България да купува ток от своите съседи.
Георги Първанов беше категоричен, че в БСП няма да има разцепление във връзка с предстоящите избори за лидер на партията. "По-скоро очаквам едно състезание на идеи, качества, а може би и на екипи, като от това една демократична партия само може да спечели. Когато конгресът мине съм сигурен, че ще бъдем единни в общата цел - победа на Избори`2013", подчерта той