Предлагат плевенчанин за престижния орден Стара планина
Предлагат плевенчанин за престижния орден Стара планина / ilia.vatev

Правителството ще предложи на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина" - първа степен проф. д-р Илия Ватев, д.м. за особено значимите му заслуги за развитието на българската и световна наука в областта на медицината. Решението е гласувано вчера на заседание на Министерския съвет

Доц. Илия Ватев е роден в Плевен. Едни от най-значимите му приноси са в областта на асистираната репродукция и по-специално в in vitro оплождането и експерименталната ембриология. Проф. Ватев успешно прилага през 1987 г. за пръв път в България техниката „in vitro" и други методи на асистирана репродукция на пациенти със средни и тежки форми на безплодие. Той е „баща" на първото „in vitro" бебе у нас и е подпомогнал зачеването и раждането на повече от 1300 бебета.

Проф. Ватев има богата научно-изследователска и учебна дейност. Той е ръководител на докторанти в областта на репродуктивната биология и асистираната репродукция на човека. Той е автор, съавтор и редактор на учебници и учебни помагала по биология, сравнителна анатомия, медицина, дентална медицина и фармация. Има над 100 публикации в страната и в чужбина.