dunav
dunav / obshtina guljanci
Децата от детската градина в Гулянци и момичетата и момчетата от село Сомовит твориха на тема „Дунав, бели Дунав”. Организатори на проявите бяха НЧ „Пробуда 1926” - Сомовит и ДГ „Незабравка” град Гулянци. Малчуганите рисуваха, моделираха и апликираха и подредиха изложби по темата.
 
В деня на Дунав НЧ „Св.Св. Кирил и Методий 1929” с. Дъбован организира поход до реката за всички младежи от селото. На брега младите хора проявиха въображение и креативност и създадоха в пясъка картини от естествени материали. Някои от най-находчивите дори използваха отпадъци, за да създадат своите произведения с посланието да пазим природата и да се опитваме всичко вредно и грозно да използваме рационално и да превръщаме в красота.
 
Община Гулянци е с най-голямата крайдунавска територия в област Плевен и това неминуемо е превърнало реката в неделима част от живота на хората. Повече от десет години Община Гулянци се включва в международните и национални чествания на Деня на Дунав с различни прояви – концерти, фотоизложби, срещи и походи. Инициативите целят да популяризират значението на реката, опазването ѝ и разумното ѝ използване.