Подобрява се срочността за разглеждане на делата в Районния съд
Подобрява се срочността за разглеждане на делата в Районния съд / Дарик Плевен
Подобрява се срочността за разглеждане на делата в Районния съд
38784
Подобрява се срочността за разглеждане на делата в Районния съд
  • Подобрява се срочността за разглеждане на делата в Районния съд

По 30 дела на месец са разглеждали през миналата годинин съдиите от гражданската и наказателната колегия на Районния съд в Плевен. Това сочат данните от отчета за работата на съдебната инстанция през 2010 година, оповестени от съдия Светослава Цонева, пресаташе на Районния съд в града. По думите й, през предходната година е подобрена срочността за разглеждане на делата, в сравнение с минали години. За 2010 год. са приключили 89% от свършените граждански и наказателни дела, а през 2009 год. те са били 70%.

Общо постъпилите в наказателната колегия дела за миналата година са 4 136. Тук влизат дела от общ характер, административен и частен характер като прозводства по мерки, производства по разпити на обвиняеми и свидетели пред съдия. Най-много от наказателите дела са тези за престъпления против собствеността, за управление на МПС без свидетелство след като лицето е било лишено от тези права, управление след употреба на алкохол.

През 2010 год. гражданските дела, разгледани от Районния съд в Плевен, са били 8 645. Тук влизат чисто гражданските - за облигационни искове, искове по семейния кодекс, вещни искове, поясни съдия Цонева. По думите й, по-голяма част /почти 7 хиляди/ пък са частно-гражданските дела - бързи и заповедни производства, които касаят издаването на изпълнителни листове в полза на банки, на Топлофикация и Енергото. Расте броят на делата срещу длъжници на банки, ВиК и Топлофикация, отчитат от съдебната инстанция.

Данните от отчета на Райнния съд сочат още, че се увеличава броя на осъдените на пробация, а също и на споразуменията и съкратените съдебни следствия. 2 427 са осъдените през миналата година лица, 1 061 от тях са с реални присъди, а останалите условно, съобщи още съдия Цонева.

Делата за разводите, гледани в Районния съд са 173 бр. При 135 от тях браковете са прекратени по взаимно съгласие. През миналата година районните съдии са гледали 187 дела по Закона за закрила на детето и 53 по Закона за защита от домашно насилие.

Подробности чуйте от съдия Цонева в звуковия файл.