Плевенска община ще получи над 10 млн. евро за развитие на градския транспорт
Плевенска община ще получи над 10 млн. евро за развитие на градския транспорт / netinfo

Над 10 млн. евро ще получи Община Плевен по мярка "Устойчив градски транспорт" на Оперативна програма "Регионално развитие", съобщават от общинския пресцентър. Информацията е оповестена на първата изнесена национална среща по темата в Пловдив, в която е участвал зам.-кметът на Община Плевен инж. Огнян Цанев.

За развитие на транспортните схеми в седемте най-големи града в страната - София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора и Плевен, е планиран финансов ресурс от 160 127 475 евро, от които 136 108 354 евро са европейски средства, а останалите - съфинансиране от страна на всяка община в размер на 15%.

Проектът на Община Плевен за развитие на градския транспорт е разчетен за около 24 млн. лв., които трябва да бъдат усвоени през първия програмен период, обхващащ 2012 и 2013 г. Средствата ще бъдат изразходвани за разширяване на контактната мрежа на тролейбусния транспорт с 27 км еднопосочно, обособяване на тролейбусно депо, закупуване на нови мотриси, изграждане на информационна система по всички спирки, както и дейности за подобряване безопасността на движението.

С реализацията на проекта ще бъде разширен градският транспорт в различни части на града: по ул. "Дойран" - "Хемус" - "Хр. Ботев" и затваряне на кръга при ул. "Трети март", в жк "Кайлъка", Девети квартал и Индустриалната зона на града.

В момента на правителствено ниво с подкрепата на програма "Джаспърс" се провеждат процедури за избор на консултанти по отделните общински проекти. С тяхно съдействие до средата на следващата 2011 г. трябва да бъдат изработени апликационните форми, след което да бъде даден и реалният старт на проектите в седемте града.