Плевен кандидатства за шахматна слава
Плевен кандидатства за шахматна слава / netinfo
Плевен кандидатства за шахматна слава
23140
Плевен кандидатства за шахматна слава
  • Плевен кандидатства за шахматна слава

Плевен ще кандидатства за домакинство на финала на Първия балкански турнир по шахмат Гран При. Това съобщи в Плевен народният представител от Коалиция за България Румен Петков. Турнирът е по инициатива на Балканската шахматна федерация, която е учредена преди две години от четири държави - България, Румъния, Гърция и Турция. Председател на федерацията е д-р Стефан Сергиев.

За домакини на финала на турнира ще кандидатстват, освен Плевен, и градовете Белград и Подгорица. Дали кандидатурата на Плевен ще бъде одобрена ще стане ясно на 28 ноември, когато в Белград ще се съберат представители на Балканската шахматна федерация. Тогава ще се реши и кои ще са участниците на финала на турнира. Според д-р Сергиев, турнирът ще бъде много силен, защото участниците в него са само гросмайстори.

България ще бъде представена от гросмайстора Валентин Йотов от Плевен и Момчил Николов, който се състезава за Плевен, но е от Добрич. Плевен е един от водещите шахматни центрове, подчерта Сергиев и допълни, че това е една от причините да бъде издигната кандидатурата му за домакинство. На финала на турнира 10 гросмайстори ще играят по пет партии на ден, те ще се предават онлайн по целия свят. Ако кандидатурата на Плевен бъде одобрена, финалът ще се проведе в хотел "Ростов”, чийто собственик ще е основен спонсор на проявата.

Според регламента на турнира, наградният фонд е 7 хиляди евро. Две трети от наградния фонд се осигурява от страните, които до момента са организирали турнира, а останалите средства се добавят от домакините. Финалът на шахматния турнир ще се проведе от 11 до 18 януари 2010 година.

Подробностите чуйте от д-р Сергиев в звуковия файл.