ПГ по транспорт зае второ място на националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“
ПГ по транспорт зае второ място на националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“ / dariknews.archive

Отборът на ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров" - гр.Плевен се завърна с второ място - отборно и републиканска титла в индивидуалното класиране от националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето". Националната надпревара, в която Плевен за поредна, трета, година е сред първите, се проведе на 14 март в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски" в гр. Горна Оряховица. За успеха на гимназията съобщиха от училищното ръководство.

Националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето" е с 15-годишна традиция и има за основна цел да популяризира машиностроителните професии сред учениците от професионалните гимназии, както и стимулиране развитието на научно-техническата мисъл в тях. Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката, РИО - Велико Търново, Фондация „Милен Григоров" и Техническият университет в Габрово. Борбата за отличията тази година бе между 33 отбора от цялата страна с общо 66 състезатели.

В рамките на надпреварата участниците решаваха теоретичен тест от 40 въпроса и приложно-творческа задача. Продължителността на състезанието е три астрономически часа. ПГ по транспорт - гр.Плевен бе представена от Георги Асенов Желязков от ХІ а клас, специалност автотранспортна техника. Георги постигна отличен резултат от 92 точки от 100 възможни. Така той заслужено спечели първото място в индивидуалното класиране, изпреварвайки представителите на Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М.В.Ломоносов" - София.

Отличен резултат постигна и Кристина Наталиева Цолова от ХІ а клас на ПГ по транспорт - гр.Плевен, която се класира пета.При отборното класиране плевенчани станаха втори. Ръководители на плевенския тим бяха инж. Катя Ралчева и директорът на ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров" - инж. Найден Найденов. Ръководството на Гимназията изказа благодарности на отлично представилите се ученици и техните ръководители.