Петър Дулев: Политическото говорене да отстъпи на финансовите аргументи
Петър Дулев: Политическото говорене да отстъпи на финансовите аргументи / dariknews

„Радвам се, че ръководството на Комисията по енергетика уважи нашите настоятелни покани и предложението да бъде проведено нейно изнесено заседание в град Белене, защото беше важно наистина колегите да се запознаят с предисторията на проучвателните дейности, на първото строителство, на състоянието на изградените обекти и на доставеното оборудване, както и на готовността след последното рестартиране на проекта за продължаване на строителството на централата.

Целта ни беше, те визуално да добият пряка представа за това, което е на самата площадка и да се спре политическото говорене и така с икономически и финансови аргументи да бъдат обсъждани предстоящите предложения за рестартиране на проекта".

Това сподели в Плевен депутатът от Коалиция за България Петър Дулев, дни след като в Белене се проведе изнесено заседание на Комисията по енергетика към парламента.
Той сподели, че членовете на комисията са останали изненадани, и от видяното са преценили готовността, заедно с изискванията по съвременното строителство на най-съвременния реактор от поколение „3+".

„Убеден съм, че при едно обсъждане на новата стратегия за развитие на енергетиката в България, което предстои през лятната сесия на парламента, да се излагат тези аргументи, а не политически мотиви", каза Петър Дулев.

Той обясни, че и анализите, извършени от английската банка HBC, в заключителната си част дават обосновката, че АЕЦ"Белене" е необходима за България и региона, и че в обозримото бъдеще 2015 - 2050 г. ще има пазар на енергия, произведена от ядрени реактори, което ще създава една енергийна сигурност и независимост на България в следващите десетилетия.