Петима са заболели от лаймска борелиоза
Петима са заболели от лаймска борелиоза / netinfo

Пет случая на лаймска болест са регистрирани в плевенската РИОКОЗ за последните две седмици, докато за предходния 14-дневен период е отчетено само едно заболяване. Лаймската борелиоза е бактериално инфекциозно заболяване, което се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Има сезонен характер и случаите зачестяват през лятото и есента, което съвпада с периода на активност на кърлежите, уточняват специалистите. Три от отчетените случаи са в Плевен, по един заболял има в Славяново и Жернов.

Леко повишаване на общия брой заболявания са отчетени като цяло. От групата на чревните инфекции са регистрирани 19 заболявания, най-много от тях са ентероколитите - 14, следвани от 4 случая на салмонелоза и един остър вирусен хепатит. От инфекциите, предавани по въздушно-капков път, най-голям е броят на варицелите - общо 159, от които 147 са регистрирани в Плевен. По три са отчетените случаи на заболели от скарлатина, туберкулоза и паротит.

Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания в седмицата от 1 до 7 юни за Плевен е 51,52 на 10 хиляди население, което е в рамките на обичайното за сезона.