Пет пъти са намалели пчеларите в страната от 1990-та насам
Пет пъти са намалели пчеларите в страната от 1990-та насам / archive.dariknews

В програмата на изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2014", което ще се проведе между 7 и 9 февруари е заложено обединяване на множеството раздвоили се пчеларски съюзи в България в един общ Национален пчеларски съюз, който да може по-ефективно да защитава интересите на хората от бранша в страната. Това обяви на среща с журналисти доц. Юлиян Станчев - председател на Областния съюз на пчеларите в Плевен.

От 1990 година, пчеларите в България са намалели пет пъти и сега общо регистрираните и нерегистрирани пчелари в страната са 20 000. Около 1200 са те в област Плевен, а от тях само 235 са регистрирани като земеделски производители, каза доц. Юлиян Станчев.

Той коментира, че понеже в Европейския съюз виждат само регистрираните пчелари в страната и за тях нерегистриранирте не съществуват, делът от 3 милиона лева остава непроменен за следващите три години.

България е единствената страна в Европейския съюз, която изнася меда си, докато всички други държави го консумират в рамките на страната. Същевременно в България най-малко се консумира мед - около 200-250 грама на човек годишно.