Пестелив и с прецизно степенуване на разходите ще е и Бюджет`2010 на Община Плевен
Пестелив и с прецизно степенуване на разходите ще е и Бюджет`2010 на Община Плевен / Дарик Плевен

Ключовите думи и тази година за Бюджет`2010 на Община Плевен ще бъдат пестеливост и прецизно степенуване на разходите. Това е посочил кметът Найден Зеленогорски по време на провелата се днес среща на ръководния екип с представители на групите съветници в Общинския съвет. В същото време, бюджетът трябва да е реалистичен, стегнат и изпълним, според градоначалника. Главната цел е да се осигури оптимално функциониране на всички досегашни дейности с цел запазването им и недопускане по този начин на сътресения в обществения живот.

Предвид тежката финансова ситуация, очертаващата се бюджетна рамка за настоящата година няма да е много по-различна от тази за предходната, което отново предполага недостатъчност на средствата за реализирането на важни проекти в различни сфери. Като изход ще се положат усилия за осигуряване на финансиране по различни европейски програми, емитиране на общински облигации или ползване на банков кредит, каза още Найден Зеленогорски. По думите му, ще се работи за повишаване събираемостта на местните данъци и такси, приходите от които имат важен дял в общинската хазна.

По време на срещата днес са изслушани и обобщени различни мнения, препоръки и предложения относно съставянето на проекта за Бюджет`2010. Такава е целта и на започващите днес срещи на екипи от ръководството на Община Плевен и общински съветници с гражданите на малките населени места. Анализът на всички тях ще бъде изходна точка при изработването на проекта преди внасянето му за разглеждане в постоянните комисии и на заседание на местния парламент, допълват от пресцентъра на общинската управа. Проектът ще бъде представен за обществено обсъждане и с гражданите на Плевен.