Палежът на джамията бил политически акт ?
Палежът на джамията бил политически акт ? / Dariknews
Палежът на джамията бил политически акт ?
22318
Палежът на джамията бил политически акт ?
  • Палежът на джамията бил политически акт ?

Палежът на джамията в Никопол не е злощастен случай, а умишлено посегателство от турска страна. Така Гюрсел Мимишев, ходжа на крайдунавския град, коментира пожара, при който мюсюлманският храм изгоря до основи тази нощ.

Според Гюрсел Мимишев вратата на джамията е била разбита около 01.30 - 02.00 часа и то от двама души, но очевидци няма. Той изрази притеснение, че причините за пожара са политически. Като виновници мъжът посочи представители на ДПС.

"Политическа е причината, защото аз не подкрепям ДПС, подкрепям Бойко Борисов. Аз съм български гражданин, български турчин и съм като Васил Левски - организирам обединение на всички българи, било то роми, турци. Аз съм турче и ще продължавам за да зщитавам интересите на родината си", каза Мимишев.

Според никополския ходжа, хора от турския етнос са подпалили храма, но те не са истински мюсюлмани. Вярващ човек не може да извърши подобно нещо, допълни мюсюлманският свещенослужител. Той определи унищожаването на джамията като пореден опит за разправа със самия него. Като основание за това ходжата изтъкна, че през 2005 година е стреляно по него и сега той смята, че извършителите са същите. Това е вторият палеж на джамия в Никопол за последните години. Първият е бил през 2000 година, когаго е подпален храм, намиращ се в друга част на Никопол.