На 16 октомври отбелязваме Световния ден на прехраната. Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й - 16 октомври 1945 г. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
В навечерието на тазгодишния Световен ден на прехраната, природозащитната организация WWF насочва вниманието към щетите, които свръхриболовът нанася върху хората и природата.
Рибата е важен източник на белтъчини за 3 милиарда души на планетата, но 61% от рибните запаси в света са напълно експлоатирани, а други 29% са обект на прекомерен улов, т.е. лови се по-голямо количество, отколкото би могло да се възстанови. „Доходите и прехраната на 800 милиона души, основно от развиващите се страни, зависят от рибарството", заяви Екатерина Войнова, ръководител за България на проекта „Полезната риба".
"Европейският съюз е най-големият вносител на риба и рибни продукти в света и половината от тях идват от развиващите се страни", посочи още тя.
От 1960 г. досега световното потребление на морска храна се е удвоило. За сходен период рибните запаси, използвани за прехрана, са намалели наполовина, показа наскоро докладът на WWF „Жива синя планета". Само с количеството риба, похабявано заради свръхулова, биха могли да бъдат нахранени до 20 милиона души на година.
„Полезната риба" е проект в 11 държави, с който се цели да се променят потребителските нагласи на 50 милиона европейци към консумация на устойчива риба през следващите три години. Проектът започва през Европейската година за развитие 2015 г. и е частично финансиран от Европейския съюз. В него участват Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Словения и Испания.
Източник: БГНЕС