От НАП предупреждават: Служителите на агенцията не изискват и не приемат пари в брой
От НАП предупреждават: Служителите на агенцията не изискват и не приемат пари в брой / archive.dariknews

Служителите на Националната агенция за приходите винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка. От НАП апелират към граждани и представители на бизнеса, ако лица посетят търговския им обект и се представят за данъчни, да се изискват служебните им карти. Напоследък са зачестили опитите на неизвестни лица да се представят за данъчни инспектори с фалшиви документи, съобщават от агенцията.

Служителите на НАП не приемат и не изискват плащания в брой. Всички дължими суми по глоби и съставени актове се плащат по банковите сметки на структурите на НАП. Искането на пари в брой или стоки е измама, или корупция, за която всеки гражданин незабавно трябва да сигнализира в НАП и МВР.

За да сте сигурни, че сте обект на проверка от служители на НАП, трябва да знаете: служебната карта на органите по приходите е отпечатана на хартия и защитена с воден знак. На гърба на документа са изписани всички права, които данъчните имат по време на проверката. Служебната карта съдържа също номер, дата на издаване, трите имена на служителя, ЕГН, длъжност, териториална дирекция и звеното, в което работи данъчния, както и негова снимка.

При съмнение за автентичността на служебна карта, или непоказване на такава, гражданите могат да запишат номера й и да се обадят на 0700 18 700  0700 18 700, за да разберат дали проверяващият ги инспектор наистина работи в НАП, или да се обадят на 112 и да подадат сигнал за съмнителни лица в търговския си обект. Всеки може да сигнализира на телефон 0700 18 700 за нарушения и корупционни прояви на цената на градски разговор от цялата страна. Сигналите се приемат от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 ч.

Информация за нередности и сигнали за корупция могат да се изпращат и по пощата на адрес: 1000 София, бул. „Дондуков" 52, Централно управление на НАП, както и в интернет на www.nap.bg.