bsp pleven
bsp pleven / dariknews.archive
„Ние не подкрепяме Бюджет 2019 на община Плевен, тъй като считаме, че той е консервативен и осланящ се само и единствено на данъчната тежест“.  Това заяви пред журналисти председателят на Общинския съвет на БСП-Плевен Свилен Атанасов във връзка с гласувания в края на месец януари бюджет на Община Плевен за 2019-та годна.
Според Атанасов „има една изключителна последователност от страна на Общинска администрация по отношение на бюджетирането на Община Плевен“.
„През 2015-та година, Община Плевен стартира мандата си 2015-2019 с вдигане на данъчната тежест с повишаване на Такса смет и битови отпадъци. През 2019-та година, Общината финализира мандата си с вдигане на даннък МПС. Считаме, че за една сериозна община с бюджет от над 103 млн. лева, една потенциална разлика от около 140 000 лева – разлика между минималните ставки за МПС и тези, които бяха приети през януари, може да бъде покрита от собствените приходи“, каза Свилен Атанасов.
Той посочи пример с общини като Велико Търново, Монтана, Враца и Видин, в които са приети минималните ставки по отношение на данък МПС.
Свилен Атанасов коментира приетия кредит на Община Плевен в размер на 5,7 млн. лева, като го нарече „безсмислен“.
„Прави впечатление, че когато имаме дясно управление на Община Плевен, винаги на финала на мандата приема кредит“, добави Атанасов.

bsp pleven
dariknews.archive

В коментар, общинският съветник от БСП Емил Райков добави, че не е нормално в Плевен да се вдига ставката за данък МПС на фона на факта, че в другите общини в Северозападна България, които са също областни центрове, те остават на най-ниското си ниво. Райков добави, че ставките остават най-ниски включително и в Община София.
„Не сме съгласни и с това, което се прие относно наемите за общински жилища – цената да бъде 1 лев на квадратен метър. В общини като Ловеч и Монтана цената остана 60 ст. за кв. метър, което е показател за състоянието на гражданина в тези общини, а Плевен не се различава съществено от тях, предвид това, че в общински жилища живеят хора в тежко социално положение“, каза още Емил Райков.
Относно изпратения сигнал на 6-ти февруари до областния управител на Плевен от общинския съветник от БСП Бойко Тодоров и неговия колега Николай Маринов от НФСБ, „за извършено опорочаване на вота за новите данъци“ при гласуването на по-високи ставки за данък МПС в заседанието в края на месец януари 2019-та г., Бойко Тодоров, който е и зам.-председател на Общински съвет – Плевен каза:
„Смятаме, че е допуснато процесуално нарушение съгласно Правилника за организация на дейността на Общинския съвет и става въпрос за прегласуването на предложението, внесено от кмета Георг Спартански, след като на местния парламент е дадена 15 минути почивка, след състояло се вече гласуване, с което е отхвърлено същото това предложение“.
От БСП-Плевен считат, че това процедурно нарушение е извършено като резултат от съвместни действия на различни политически формации в Общинския съвет, „при това задкулисни“.
Бойко Тодоров каза, че до края на 13-ти февруари очаква отговор от областния управител на Плевен, който да съдържа негова обективна преценка на ситуацията. „Готови сме до края на 14-ти февруари, да подадем сигнал и до Административен съд – Плевен“, допълни още Тодоров.

bsp pleven
dariknews.archive