/ iStock/Getty Images
Маратонът в Плевен се завръща на 22 май. Очаква се събитието да събере в града почитатели на активния начин на живот, обединени около обща кауза.

Най-младият състезател до този момент, през годините, е едва 2-годишен, а най-възрастният – на 84, а за тазгодишното бягане на 42,2 км вече има записал се 85-годишен участник.

За да направят събитието още по-привлекателно и достъпно и за начинаещи бегачи, организаторите за втора поредна година включват набиращата все повече популярност 10-километрова дистанция. По този начин състезанието вече има шест основни дисциплини, сред които класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и Fun Run Kids – детско бягане с различни дистанции според възрастовата група с безплатна регистрация. Освен състезателната част, осмият маратон в Плевен ще предложи и атрактивна програма на централния градски площад. Тя включва игрите на открито Park+, които по достъпен и забавен начин популяризират активния начин на живот. Всички посетители на града ще могат да участват в занимания с мини-волейбол, тенис, уроци по танци и други активности.

Маратонът в Плевен е не просто спортно състезание, а семейно събитие с благотворителна кауза. Мотото на тазгодишното издание е „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“. Всички участници в събитието и решилите да направят дарение ще могат да подкрепят инициативата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения – Плевен. Набраните средства ще се използват за закупуване на материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в Плевен.

Каузата е в продължение на инициативата на второто издание на маратона от 2015 г., когато благодарение на дарения и отделени средства от таксите за участие в състезанието бяха обособени и оборудвани две зали в ЦСРИДУ – Плевен за провеждане на двигателна рехабилитация и за занимания по системата на Монтесори. Всеки, който желае да подкрепи каузата на осмия Маратон на приятелството в Плевен, може да го направи с дарение от уебсайта на събитието – https://plevenmarathon.com/cause/.

Маратон на приятелството в Плевен е отворен както за професионалисти, така и за любители и всички, които искат да се заредят с добро настроение. Регистрацията продължава на уебсайта plevenmarathon.com, като организаторите предлагат безплатно записване за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“, за децата, които се включат във Fun Run Kids, както и ветераните на възраст над 60 години. За втора поредна годината трасето на състезанието се отваря и за хора с увреждания, които могат да се включат без такса за участие. 

Най-малките записали се да доброволстват засега са едва на 6 и 7 години.
 
БГНЕС