/ iStock
Пътуващо Автокино ще спре в Плевен на 14 и 15 май (събота и неделя) с най-нови български филми, съобщиха организаторите.

В Плевен киноманите се радват на прожекции на филми в няколко киносалони в МОЛ "Панорама" и в МОЛ "Централен", но в града не са показвани филми под открито небе от години. Затова е повишен интересът на почитателите на филмовото изкуство и по-специално на зрителите, които се интересуват от българската продукция за голям екран, в навечерието на това гостуване.

Автокиното е предвидило по две прожекции на 14 май (събота) и 15 май (неделя) на паркинга пред стадион "Плевен". Кинотворбите ще могат да се гледат от автомобила, на екран 5м х 10м, на 2 метра височина. Звукът ще се приема от радиото в автомобила на съответна честота, която ще бъде изписана на екрана в деня на прожекцията.

Желаещите да присъстват е необходимо да закупят билети предварително или в деня на прожекцията. Местата са ограничени - до 50-60 автомобила.

В съботния ден - 14 май, от 21.00 часа първо ще може да се види филмът "Петя за моята Петя" на режисьора Александър Косев по сценарий на Нели Димитрова, Валентина Ангелова. Оператор е Иван Вацов, а музиката - на Георги Стрезов. Участват артистите Александра Костова, Алиса Атанасова, Албена Павлова, Юлиан Вергов, Моньо Монев и други. Същата вечер от 22.40 часа следва филмът "Чичо Коледа" на режисьора Ивайло Пенчев по сценарий на Божан Петров, Ивайло Пенчев и Весел Цанков. Оператор е Георги Челебиев, а музиката - на Георги Стрезов, Александър Костов, Симеон Едуард, Велислава Георгиева. В ролите са Филип Аврамов, Ален Ангелов, Малин Кръстев, Симона Халачева, Васил Банов, Стефан Денолюбов.

В неделния ден – 15 май, от 21.00 часа ще бъде представена лентата "Жълт олеандър" на режисьора Лъчезар Аврамов и сценариста Димитър Стоянович с участието на Китодар Тодоров, Стефани Ивайло, Мариан Вълев, Леонид Йовчев, Костадинка Аратлъкова. Последният филм на гостуващото в Плевен Автокино ще бъде показан от 22.50 - "Завръщане 2", на режисьора Ники Илиев, с участието на звезден актьорски състав - Башар Рахал, Ники Илиев, Орлин Павлов, Евелин Костова, Александър Кадиев, Диляна Попова, Райна Караянева, Искра Донова и др.
 
БТА