Община Никопол ремонтира улици, докато чака пари за дренажна дига
Община Никопол ремонтира улици, докато чака пари за дренажна дига / Dariknews.bg
Община Никопол ремонтира улици, докато чака пари за дренажна дига
36609
Община Никопол ремонтира улици, докато чака пари за дренажна дига
  • Община Никопол ремонтира улици, докато чака пари за дренажна дига

300 хил. лв. собствени приходи е инвестирала община Никопол в ремонт на улична инфраструктура през 2010 година. Въпреки, че това беше година на ограничените възможности, все пак успяхме да се справим и да постигнем поставените цели. Така д-р Валерий Желязков, кмет на Никопол, обобщи ситуацията в ръководената от него община. По думите му орязаните средства за капиталови разходи на общините са накарали екипа на община Никопол да търси пари по оперативните програми.

 Сред успехите за 2010 г. д-р Желязков отчита сключването на договори поОП "Развитие на селските райони". Чрез проекти, с пари от програмите през 2011-та ще бъде направен нов градски стадион в ниската част на Никопол, социалният патронаж ще бъде преместен от сградата на училището, където се намира сега. Другите два проекта са за ремонт на площада в село Муселиево и за направата на градинка с детски площадки в централната част на Никопол.

Един от приоритетите на общината е екологията, за това те са изготвили и чакат финансиране на проект за нова канализация, пречиствателна станция и подмяна на водопровода на Никопол. Проектът е на стойност 1 100 000 лв. Друг проект, който ще бъде внесен за одобрение догодина, е този за регионално депо за отпадъци. В него Никопол участва с още четири общини - Левски, Павликени, Свищов и Белене.

Никопол все още чака финансиране на съвместен проект с Турну Мъгуреле за изграждане на дренажна дига, която да предпазва града от наводнения като това през 2006 година, което нанесе сериозни щети на града. Проектът е за около 6 млн. евро и е входиран по програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния- България 2007 - 2013 г." Подробности чуйте в прикачения файл...