Обръщение на Цветко Цветков по случай 100 години от Независимостта на България
Обръщение на Цветко Цветков по случай 100 години от Независимостта на България / netinfo
Скъпи съграждани,

Днес ще отбележим 100 години от провъзгласяване на независимостта на България. Този празник е много повече от историческа дата. На тази дата ние ще се поклоним пред подвига на хилядите патриоти, дали живота си в освободителната борба и отвоювали независимостта на Родината.

Тази дата осмисля една много важна част от нашето национално развитие. Това е времето на благродни, героични и смели постъпки на силни личности, време на политическа дързост, за да може страната ни да се върне на политическата карта на Европа.

Едва ли има по-достойна реабилитация за страната ни пред Европа и света от великия исторически момент, когато в църквата “Св.40 мъченици” в старопрестолния град тържествено е възстановена българската държавност, а Манифестът към българския народ, подписан от Фердинанд Първи и българското правителство, се превръща в ярък израз на волята и крепкостта, благодарение на които нацията ни е надмогвала изпитанията. След този акт България става равнопоставена държава на Балканите и отново заема изконното си и пълноправно място в духовния, културния и политически мир на Стария континент.

Хората казват, че народ без история няма бъдеще. Днес, когато нашата Родина е гарант за сигурността и просперитета на целия балкански регион, ние сме длъжни да се учим от уроците на историята. Тя не е само низ от факти, събития и личности, но създава национално самочувствие и е изпълнена с примери и завети, които поколенията трябва да следват. Безспорно един от най-важните моменти, без който едва ли можеше сега да живеем в съвременна България е Денят на независимостта. Тази дата ни дава увереност и оптимизъм, че заслужаваме нашето място като равноправни граждани на Обединена Европа. Нека посрещнем утрешния ден със съзнанието, че България е силна, че можем, знаем и с всички сили и възможности на нацията ще успеем!

Накрая бих искал да повторя казаното в Прокламацията за обявяването на независимостта: Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!