Областният залепи становището на АЯР пред кметството в Брестовец
Областният залепи становището на АЯР пред кметството в Брестовец / dariknews

Както по-рано обеща, областният управител на Плевен Илиян Йончев залепи копие от писмото със становището на Агенцията за ядрено регулиране/АЯР/ пред кметството на село Брестовец.

Областният залепи становището на АЯР пред кметството в Брестовец
netinfo

Писмото е с дата 23 май 2014 г. и е адресирано до Главен комисар Николай Николов - директор на Главна агенция пожарна безопасност и защита на населението при МВР, с копие до областния управител на Плевен.

В писмото се казва: „Предвид представените до сега в АЯР резултати от протокола на компетентния държавен орган - МЗ-РЗИ - Враца, понастоящем не се налага предприемането на действия и мерки за защита на населението и околната среда. Измерените стойности на радиационния и гама фон са в рамките на нормалните за територията на Република България и няма опасност за населението и околната среда".

От Агенцията за ядрено регулиране обясняват още, че откритите метални остатъци - шлака са материали, съдържащи естествени радионуклиди/Ra 226/. В писмото пише още: „Изисквания и мерки за радиационна защита, контрол и ограничаване на облъчването при дейности с материали с повишено сдържание на естествени радионуклиди, които се осъществяват в промишлените отрасли са определени в Наредбата за радиационна защита при дейности с материали с повишено съдържание на естествени радионуклиди".

Писмото е подписано от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

Сигналът за открити остатъци от метални отпадъци - шлака със съмнение за радиоактивност на сметището в местността „Сухия язовир" в плевенското село Брестовец беше подаден на 20 май 2014 г..

Областният залепи становището на АЯР пред кметството в Брестовец
netinfo