НУХристо Ботев домакинства областното Европейско кенгуру
НУХристо Ботев домакинства областното Европейско кенгуру / archiv.DarikNews

На 23 март 2013 год., НУ„Христо Ботев" - гр. Плевен беше домакин на Областния кръг на ежегодното математическото състезание „Европейско кенгуру" за учениците от I-ви до IV-ти клас, организирано от Съюза на математиците в България (СМБ) - Секция Плевен и с подкрепата на РИО на МОМН. Състезанието премина при отлична организация и в спокойна творческа атмосфера. За първи път през тази година участваха и ученици от първи клас.

По решение на Европейската асоциация „Кенгуру без граници" това състезание се провежда в цяла Европа, Канада, Мексико, Бразилия, Грузия и Казахстан. Идеята на организаторите е да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици в различни държави.

На 15 май 1991, група френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будин организират „Френско кенгуру". Инициативата е взаимствана от така нареченото „Австралийско кенгуру", водещо началото си от 80-те години на 20 век, което се провежда на английски език.

На "Френското кенгуру" през 1991 година участват 120 000 ученика, а няколко години по-късно вече са над 1 милион. Постепенно инициативата се разпространява и в други държави. През 1994 година в Страсбург се създава Асоциацията „Kangourou sans Frontieres" („Кенгуру без граници"). Страните членки на Асоциацията получават правото да превеждат задачите на собствения си език. Темите се изготвят съвместно.

През 1994 година, състезанието получава наградата „Даламбер" на Дружеството на френските математици за изключителен принос в популяризирането на математиката. От 1995 г. състезанието се нарича „Европейско кенгуру".

Съюзът на математиците в България е член на Асоциацията от 1997 година. През 2009 година, броят на участниците вече е над 5 милиона от 47 държави. По последни данни от сайта на организаторите през 2013 година състезанието ще се проведе в 49 държави.

Националният кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру" ще се проведе на 1 юни 2013 година.