ninov
ninov / dariknews.archive
Още 31 000 лева са нужни за реализирането на паметника 9-та пехотна Плевенска дивизия в центъра на Плевен
Втората фаза на кампанията за набиране на средства за изграждането на паметника на Девета Плевенска пехотна дивизия има положителен резултат и вече са събрани около 4000 лева. Това обяви пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен членът на Упрвителния съвет на сдружение „Героите на Дойран“ Иван Нинов. Той отбеляза, че тези пари са събрани само от дарения на физически лица, сред които има и хора, превели пари от чужбина.
78 000 лева с ДДС е общата сума, необходима за завършване на изработката и монтиране на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад „Свобода“ в град Плевен. Към момента, след набавянето на последните 4000 лева, сумата, меобходима за завършването и монтоирането на паметника спада от 35 на 31 000 лева.
Иван Нинов обясни, че в момента се отлива фигурата на ген. Вазов, като глинените модели на други две войнишки фигури ще бъдат готови следващата седмица. Има и обаждания от граждани, които предлагат доброволен труд при монтажа на паметника в центъра на Плевен.
Иван Нинов коментира, че най-вероятно паметникът няма да бъде готов до края на месец септември поради бавните темпове на набиране на средства.
Той отбеляза, че във връзка с подготовката на пиедестала, върху който ще бъде поставена фигурата на ген. Владимир Вазов, ще бъде необходимо скеле с височина около 12 метра, с което да се извърши корекция във височината на постамента, както и монтирането на паметника, който заедно с фигурата на ген. Вазов ще достигне височина от около 10 метра. За целта се търси фирма или частно лице за осигуряване на необходимото скеле. Нинов посочи, че в средствата, предвидени за изграждането на паметника е заложена и сума за наемане на скелето.
Фигурата на ген. Вазов ще бъде висока около 3,6 метра. Скулпторите са Борис Борисов и Марин Марков, при когото беше отлят паметникът на Емил Димитров в центъра на Плевен. Продължава търсенето на дарители, защото остават около 31 000 лева, които трябва да бъдат събрани за довършването на паметника на Девета пехотна плевенска диявизия в центъра на Плевен. Иван Нинов изрази надежда след ваканцията, плевенските депутати да изразят съпричастност към каузата.