/ Thinkstock/Getty Images
Нов случай на африканска чума при диво прасе е регистриран в област Ловеч. При отстреляни четири диви свине в района на троянското село Дебнево, пробата на едно от тях е с положителен резултат, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев. Прасето е отстреляно на 50 м от границата на областите Ловеч и Габрово.

Чума по свинете в свинекомплекс във Видинско, умъртвяват над 4000 прасета

По думите на Федерчев определена е 200 кв.км зона около случая на африканска чума. Вече е започнало претърсване за умрели диви свине в тази зона от служители на Северозападно държавно предприятие.

Със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите в Ловеч е определена и зоната, в която няма да се извършват дейности като дърводобив, транспортиране на дървесина, лов, събиране на билки и гъби. Ограничава се и достъпът на хора и животни.

Нов случай на Африканска чума по свинете във Видинско

Федерчев добави още, че следващата седмица, след направеното предварително претърсване в зоната, след решение на Областната епизоотична комисия, може да се разрешат някои неотложните дейности.

"Предприемат се спешни мерки за организиране на контролно-пропусквателни пунктове на горските пътища. Прави се анализ на ситуацията по отношение на пътища, комуникации в района", каза още д-р Росен Федерчев.