/ iStock/Getty Images
Втора седмица няма отчетено ново огнище от чума в региона
Над 800 глигана отстреляни заради чумата, изплатени са над 6 000 лв. на ловджии. Това стана ясно по време на заседание на Постоянната епизоотична комисия в Смолян. 

Започва изплащането на 300 лв. на стопанство заради Африканската чума

"808 диви прасета са отстреляни на територията на Южно централно горско предприятие-Смолян,
заради Африканската чума по свинете". Това съобщи зам.-директорът на горското предприятие инж. Ивайло Исаев по време на провелото се заседание.

Ново огнище на Африканска чума по свинете в Смолянско

Статистиката е водена от 27 юли и е до 16 септември, включително, като в нея влизат и бройката на заловените с капани глигани. На територията на област Смолян, гръмнатите диви прасета са общо 305 , а намерените трупове на мъртви свине са общо 25 за територията на предприятието и 20 за региона на Смолян.

МЗХ стартира разяснителна кампания за Африканската чума в Смолянско

На този етап са изплатени и 6 500 лв на ловджиите и горските служители, за отстреляни прасета и намерени мъртви такива. Както вече е известно, всеки гръмнал глиган получава по 50 лв. премия, а за намерен труп, сумата е от 150 лв.

Парират напрежението в Смолянско заради чумата

"Успокояващото е, че на този етап няма промяна на епизоотичната обстановка в Смолянско и вече втора седмица няма отчетено ново огнище от чума в региона. От последните взети 19 проби, 11 са отрицателни, като всичките те са от отстреляни глигани", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян д-р Сава Бозуков.

Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

Припомняме, че на територията на област Смолян има регистрирани 5 огнища на Африканска чума по свинете. Те са в районите на доспатското село Змеица, Държавно ловно стопанство „Извора“-Девин, с. Михалково - Община Девин, в района на „Чудните мостове“ край Забърдо и в района на с. Проглед, Община Чепеларе.

Предстои масово умъртвяване на всички диви свине от ДЛС-"Извора" в Девин

Всичките положителни проби са от намерени трупове на мъртви глигани.