/ rotary pleven

Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен вече разполага с неонатален видеоларингоскоп. Апаратът бе дарен от Ротари клуб „Плевен Центрум”. Средствата за закупуването му бяха събрани на традиционния Коледен благотворителен бал. В кампанията „Да помогнем за първа глътка въздух на недоносените деца” се включиха и приятели на плевенските ротарианци.

Тризнаци се родиха в УМБАЛ"Д-р Георги Странски" - Плевен

„Апаратът бе закупен и сега го даряваме, за да помогнем на недоносените дечица и да радвате техните родители", заяви президентът /2018-2019/ на Ротари клуб Плевен Центрум Пламен Пацев. Дарението прие доц. д-р Виктория Атанасова, началник на Клиниката по неонатология.

Правителството отпусна 1 млн лева на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” за ремонтни дейности

„Щастлива съм, че го имаме, изключително съм благодарна за това, което направихте. За това, че в днешно време, в което ние, медиците, сме най-удобната мишена на обществото и сме обвинявани по повод и без повод, все пак имаме повод да се усмихваме. Ние сме първата клиника у нас с този апарат”, каза доц. Атанасова.

Тя добави, че видеоларингоскопът е много ценен, защото позволява да се извършва по-щадящо за бебетата процедура, която е животоспасяваща за недоносените деца. „Това е апарат, с който значително ще се облекчи нашата работа с оптимизация на дишането на недоносените деца.

С този апарат тази процедура ще се прави много по-лесно и по-нетравматично за децата”, посочи доц. Атанасова. Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен е с най-високототрето ниво на неонатологично лечение и в нея се приемат новородени от Централна Северна България. Годишно в плевенския център се раждат около 150 недоносени деца. Поне една трета от тях се нуждаят от намеса с този апарат, за да могат да живеят и да се справят с първата глътка въздух.