НАП Плевен на първо място по събираемост в региона
НАП Плевен на първо място по събираемост в региона / netinfo

64,3 милиона лева са постъпленията в офиса на НАП в Плевен през първото полугодие, информират от плевенския офис на приходната агенция. Постигнатите резултати са над 50% от плануваните, с което Плевен изпреварва останалите офиси в структурата на ТД Велико Търново.

Данните показват, че са събрани с 5,3 милиона лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Основната част от ръста се пада на  данъчните приходи, в това число на приходите от ДДС - 11,4 млн.лв. и  данък върху доходите на физически лица - 14,3 млн.лв.

Двама души са внесли общо над 1,2 млн.лв. по годишни данъчни декларации за доходите, с което компенсират спада на удържания и внесен ДДФЛ по трудови правоотношения свързан с ръста на безработицата в региона, както и изпращане на работниците в принудителен неплатен отпуск, намаляване на работното време и заплати, замразяване на заплатите в бюджетния сектор.

Върху размера на приходите влияние оказват макроикономическите фактори и икономическата обстановка в страната, комантират от приходната агенция. Икономическата стагнация, започнала през 2009 г., се отразява най-вече върху постъпленията от корпоративния данък (4,8 млн.лв.), поради отчетените от дружествата значително по-ниски финансови резултати за миналата година и значителен спад на вноските по годишните данъчни декларации по ЗКПО. Снижението на икономическата активност на фирмите води до завишаване на броя на подадените декларации за намаление на дължимите по закон месечни авансови вноски.

За осигурителни вноски през полугодието са внесени почти 33 млн.лв., с 2,6 млн.лв. по-малко от 2009 г. Намалели са постъпленията от ДОО, като причините са същите, както и при ДДФЛ по трудови правоотношения. В същото време постъпленията от здравни вноски за НЗОК са с 13,7 % ръст в сравнение с 2009 година. Внесени са повече приходите от лицата, които се самоосигуряват, в това число и трайно безработните, както и за възстановяване на здравно осигурителни права.