Наемат 30 безработни в Звено за социални услуги в домашна среда
Наемат 30 безработни в Звено за социални услуги в домашна среда / dariknews.b

Община Ловеч стартира дейностите по изпълнение на проект „Развитие на социалната икономика в община Ловеч", съобщават от там. Той е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", стойността на безвъзмездната финансова помощ е 192 хил. лв.

Целта на проекта е да се създаде устойчив модел за предоставяне на социални услуги в домашна среда за възрастни и хора с увреждания, които са в риск от изолация. В рамките на проекта ще започне да функционира Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж - Ловеч, чрез което по иновативен начин ще се предоставят три вида почасови услуги в домашна среда - за лична помощ, за социална подкрепа и помощ при комунално-битови дейности.

За потребители по проекта може да кандидатстват хора с трайни увреждания, включително деца, с ограничения или невъзможност за самообслужване и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване. Лицата, подали заявления за включване като потребители, ще преминат индивидуална оценка на потребностите, която ще се извърши от служители на Дирекция „Социално подпомагане" - Ловеч.

Преди началото на предоставянето на социалните услуги ще се извърши договаряне с всеки потребител относно обема и вида на дейности, които ще се извършват в дома му, което гарантира съответствие между налични потребности и тяхното задоволяване. Социалните услуги ще се предоставят почасово - до 4 часа дневно, като едно наето лице ще обслужва най-малко двама потребители.

За предоставяните социални услуги потребителите ще заплащат такса, регламентирана в Наредба за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Ловеч. Децата не заплащат такса. Проектът ще се изпълнява на територията на Ловеч и 34-ите населени места в общината, продължителността му е 17 месеца.

Създаденото Звено за социални услуги в домашна среда ще функционира 12 месеца - от 1 май 2013 г. до 30 април 2014 г. Към него ще бъдат разкрити 30 работни места, които ще предоставят почасови социални услуги в домашна среда, обслужвайки най-малко 60 потребители. За работа може да кандидатстват безработни лица, в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране. Задължително условие е кандидатите да бъдат регистрирани в Дирекция „Бюро по труда" - Ловеч.