Над километър бракониерски мрежи извадиха от язовир „Сопот”
Над километър бракониерски мрежи извадиха от язовир „Сопот” / netinfo

14 бракониерски мрежи с обща дължина 1 200 метра са извадили от язовир "Сопот" служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ловеч, съобщи началникът на териториалната дирекция д-р Йордан Найденов.

Мрежите са били професионално заложени, скрити под водата, така че трудно да бъдат открити. При 16-часова акция на служителите на Агенцията обаче незаконният улов бил разкрит. Патрулната лодка се е движела на бавен ход, като един от инспекторите е влачил по дъното тежка метална котва, с която се изваждат мрежи. От незаконно хвърлените мрежи служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ловеч са освободили 100 кг риба - шаран, сом и сулка. Повечето от рибите са били маломерни. Около 60 кг риба е била дарена на домовете за социално слаби хора в община Ловеч.

През този период от годината бракониерите се активизират, тъй като любителите риболовци вече са малко и почти няма палаткови лагери, каза началникът на звеното на Агенцията в Ловеч д-р Йордан Найденов. Той е категоричен, че контролът ще бъде изключително строг, за да се опазят добре зарибените язовири в региона.

Сопотският язовир редом с язовирите "Бибора" и "Липака" са били зарибени през юли с шаран, толстолоб и бял амур. Общото количество на пуснатите във водите риби възлиза на около тон и двеста хиляди килограма. От Агенцията напомнят, че риболовна дейност в тези водоеми могат да извършват само лицата, които имат задължителния сезонен билет. Разрешен е уловът само на екземпляри, чието тегло надвишава 300 грама.